Épített prémium konyhák

Prémium minőségű, épített konyhákkal foglalkozunk

Egyedileg épített kültéri konyhaA tulajdonosi háttér és az értékesítés is közel van a negyvenes korosztályhoz, akik már nem a diszkókban találkoznak a barátaikkal és mindegyikünknek családja is van. Ebből kiindulva lettünk figyelmesek arra, hogy a legjobb családi összejövetelek és baráti találkozások, esetleg bulik, mindig a konyhában zajlanak. Nyáron is ugyanez a helyzet, csak akkor a szabadban történik mindez.

Mivel a vállalkozásunk egyik része foglalkozik kerti grillekkel, megoldottnak tűnt ez a dolog is, csak az anyagok fejlődésével ugyanúgy lehet kívülre is konyhákat építeni, mint belülre. Mivel több barátunk is jelezte felénk, hogy érdemes lenne kültéri konyhákat is csinálnunk, így belevágtunk.

Egy komplett kinti konyha nem kerül többe, mint egy ugyanakkora benti, és aki megteheti és még egy kis hellyel is rendelkezik az udvarán vagy teraszán, tervezünk és építünk neki egyet.

Azt tapasztaltuk, hogy sok cég foglalkozik itthon is ezzel, de a mediterrán vagy a minimál stílust képviselő cég, tudomásunk szerint nincs. A két stílusirányzat konyháival foglalkozunk elsősorban, de természetesen egyéni igényeket is kielégítünk.

kültéri épített konyha süttői mészkőből

Miből építjük?

Milyen anyagból dolgozunk? – teszik fel sokan a kérdést. Az egyik legkedveltebb épített konyha alapanyag a süttői mészkő. Miért szeretjük annyira? Azért, mert könnyű vele dolgozni, emellett kül- és beltérben is álomszép burkolatot ad. Bármilyen méretű, formájú idomot be tudunk építetni, hogy az Ön kültéri konyhája is árassza magából azt a mediterrán életérzést, amit csak egy kőborítású kerti konyha tud visszaadni.

Mire figyeljünk a kültéri konyha kialakításánál?

A kültéri konyha ideális választás, ha szereti a szabadtéri sütést-főzést, népes rokonsága és/vagy baráti köre van, akiket szívesen lát vendégül, de az örökös bográcsozáson vagy szalonnasütésen túl főzni vagy grillezni is szeretne. A kültéri konyha a nyári kánikulában is hasznos lehet, amikor „csak” a szűkebb családnak kell főzni. Hiszen ilyenkor nem kell a benti konyhában dacolni a beszoruló forrósággal, az ebédet vagy a vacsorát a szabad levegőn, sokkal kellemesebb körülmények között is el lehet készíteni.

Hol legyen az épített konyha helye?

Az egyik lényeges tényező, amit figyelembe kell venni, hogy kültéri konyhát a lehető legjobban megóvjuk az időjárás megpróbáltatásaitól. Ez főleg a fix, tehát nem mozgatható elemekre érvényes. Az egyik lehetőség, hogy eleve olyan burkolattal építtetjük a kültéri konyhát, ami jól bírja a napsütést, hőséget, az esőt, télen pedig a hideget, fagyot. Egy másik megoldás (illetve az előbbivel kombinálható is), hogy tetőt emelünk a kültéri konyha fölé. Még jobb, ha egy, már meglévő tető alá kerül az épített konyha, például egy tágas teraszra. Természetesen a kinti konyha egyes berendezési tárgyai, mint például a kőből épített grillek, vályogkemencék eleve kültérre valók, így ezek sokkal jobban bírják a kinti körülményeket.

Az épített konyha helyének megválasztásánál figyelni kell a telek sajátosságaira is. Panorámás telek esetén például érdemes úgy tájolni a kültéri konyhát, hogy főzés, de még inkább étkezés közben élvezhessük a gyönyörű kilátást.

Azt is érdemes megfontolni, hogy a kinti konyha milyen messzire kerüljön a lakóépülettől: egyrészt az óhatatlanul keletkező füst miatt nem érdemes a lakás közvetlen közelébe építeni. Másrészt azonban, főleg, ha nem egy teljes, tökéletesen felszerelt konyhát építtetünk, vagyis a benti konyhából ki kell vinni az eszközök, fűszerek stb. egy részét, akkor nem érdemes „kilométerekkel” távolabbra helyezni sem a lakóépülettől.

Kellenek-e engedélyek a kültéri konyha építéséhez?

Jó hír azoknak, akik kültéri, épített konyha megvalósításába fognak, hogy a hatályos törvények szerint a háztartási célra emelt kerti építményeket nem kell engedélyeztetni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a helyi önkormányzat rendeletei mégis tartalmaznak olyan előírásokat, amiket az építés során be kell tartani – erről az építkezés megkezdése előtt érdemes tájékozódni.

Természetesen most csak néhány tényezőt érintettünk a kültéri konyhák építése kapcsán. Ha bármilyen további kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken!

 Kültéri konyha a kertbe

Tekintse meg néhány elkészült kültéri konyhánkat!

munkáinkból: épített konyha gázos grillezővel
munkáinkból: green egg köré épített konyha