Kerti sütők, kemence építés

A kemence története

Kerti kemenceA kemencében való sütés az egyik legrégebb óta ismert ételkészítési eljárás. Már az ókori rómaiak is építettek kemencéket, de a régi Indiában is használták a máig népszerű, és rendkívül finom ételeket adó tandoori kemencéket. A mai értelemben vett kemencék már a kora-középkori Magyarországon is népszerűek voltak és széles körben elterjedtek. Ekkoriban, és még jó ideig a kemencéket a lakóépületeken belül helyezték el. A 20. századra váltak gyakorivá a szabadtéri kemencék.

Igényes kerti sütők, kemence építés egyedileg

A kerti kemence építésébe gyakran olyanok is belefognak a saját szakállukra, akiknek nincs kellő tapasztalatuk ezen a téren – pedig ez egy komoly tudomány. Még akkor is, ha valaki rakott már falat, betonozott korábban, a kemence építéshez speciális ismeretek szükségeltetnek. Ha túl nagy, vagy éppen túl kicsi lesz a kemence búbja, ha sehogyan sem lehet felfűteni a belsejét, ha a kemence alját alkotó samotton feketére ég a kenyér – akkor derül csak ki, hogy valami nincs rendben.

Az általunk épített kemencék saját fejlesztésű és saját gyártású termékek. A búbos épített kemencékhez képest a mi kemencéink felfűtéséhez kevesebb idő szükséges. A kemence belsejében a forró levegő, illetve a füst folyamatosan áramlik körbe-körbe. Ez, hasonlóan egy hatalmas „légkeveréses sütőhöz”, páratlan zamatot ad az ételnek, egy kis füstös ízzel megspékelve.

Ha Jován & Holczer-t bízza meg kerti sütőjének, kerti kemencéjének megépítésével, biztos lehet benne, hogy egy hosszú távon is megbízhatóan működő, kiváló minőségű berendezést tudhat magáénak, ami hűségesen szolgálja majd, akár évtizedeken át. És a benne sülő finomságokkal csak egyetlen probléma lesz: minden túlságosan hamar elfogy majd!

A kerti kemencékkel kapcsolatos kérdéseivel keressen bennünket bizalommal!

 Kerti sütő tűztere

Saját fejlesztésű kerti kemencénk

  

  mészkőből készült kerti kemence   a kerti kemence belseje
A kerti kemence is reneszánszát éli. Ám a hosszú felfűtési idő miatt sokan lemondanak róla.
Saját fejlesztésű kemencénk már 30 perc alatt felfűthető, míg a búbos kemencével ugyanez 2,5-3 óra alatt érhető el! Kívül modern megjelenésű, belül  samottos, szigetelt.
Siófokon egy magántó kertjében, születésnapi bulira készült el a képen látható munkánk. Kerti kemencénket süttői mészkőtömbbe ágyaztuk, az alumínium ajtókat a RAL
színskála alapján választotta ki a megrendelő.
Egyre többen rendelnek maguknak kemencét, hiszen a benne sült kenyér, pizza, sertéshús összehasonlíthatatlan gasztronómiai élményt nyújt. Ha még nem látott kemencét belülről, íme: alul a tüzelő, felül a sütő rész látható.