Kerti sütők, kemence építés

A kemence története

Kerti kemenceA kemencében való sütés az egyik legrégebb óta ismert ételkészítési eljárás. Már az ókori rómaiak is építettek kemencéket, de a régi Indiában is használták a máig népszerű, és rendkívül finom ételeket adó tandoori kemencéket. A mai értelemben vett kemencék már a kora-középkori Magyarországon is népszerűek voltak és széles körben elterjedtek. Ekkoriban, és még jó ideig a kemencéket a lakóépületeken belül helyezték el. A 20. századra váltak gyakorivá a szabadtéri kemencék.

Igényes kerti sütők, kemence építés egyedileg

A kerti kemence építésébe gyakran olyanok is belefognak a saját szakállukra, akiknek nincs kellő tapasztalatuk ezen a téren – pedig ez egy komoly tudomány. Még akkor is, ha valaki rakott már falat, betonozott korábban, a kemence építéshez speciális ismeretek szükségeltetnek. Ha túl nagy, vagy éppen túl kicsi lesz a kemence búbja, ha sehogyan sem lehet felfűteni a belsejét, ha a kemence alját alkotó samotton feketére ég a kenyér – akkor derül csak ki, hogy valami nincs rendben.

Az általunk épített kemencék saját fejlesztésű és saját gyártású termékek. A búbos épített kemencékhez képest a mi kemencéink felfűtéséhez kevesebb idő szükséges. A kemence belsejében a forró levegő, illetve a füst folyamatosan áramlik körbe-körbe. Ez, hasonlóan egy hatalmas „légkeveréses sütőhöz”, páratlan zamatot ad az ételnek, egy kis füstös ízzel megspékelve.

Ha Jován & Holczert bízza meg kerti sütőjének, kerti kemencéjének megépítésével, biztos lehet benne, hogy egy hosszú távon is megbízhatóan működő, kiváló minőségű berendezést tudhat magáénak, ami hűségesen szolgálja majd, akár évtizedeken át. És a benne sülő finomságokkal csak egyetlen probléma lesz: minden túlságosan hamar elfogy majd!

A kerti kemencékkel kapcsolatos kérdéseivel keressen bennünket bizalommal!

 Kerti sütő tűztere

Saját fejlesztésű kerti kemencénk

munkáinkból: saját kerti kemence
A kerti kemence is reneszánszát éli. Ám a hosszú felfűtési idő miatt sokan lemondanak róla. Saját fejlesztésű kemencénk már 30 perc alatt felfűthető, míg a búbos kemencével ugyanez 2,5-3 óra alatt érhető el! Kívül modern megjelenésű, belül samottos, szigetelt.
mészkőből készült kerti kemence
Siófokon egy magántó kertjében, születésnapi bulira készült el a képen látható munkánk. Kerti kemencénket süttői mészkőtömbbe ágyaztuk, az alumínium ajtókat a RAL színskála alapján választotta ki a megrendelő.
a kerti kemence belseje
Egyre többen rendelnek maguknak kemencét, hiszen a benne sült kenyér, pizza, sertéshús összehasonlíthatatlan gasztronómiai élményt nyújt. Ha még nem látott kemencét belülről, íme: alul a tüzelő, felül a sütő rész látható.